Romanian English French

Versetul zilei

Pasajul zilei

Meditație

Biblia online

Caută în site

Vizitatori

215981

Radiouri crestine

Despre noi

Istoria Bisericii Penticostale Ciceu-Cristești

View the embedded image gallery online at:
http://maranatabn.ro/despre-noi.html#sigFreeId4f0d025e95

În anul 1927 familia Diugan Ioan și Maria , originari din Cristești , lucrând ca muncitori ceferiști în localitatea Feldru , jud.Bistrița-Năsăud iau legătura cu câțiva credincioși de aici aparținând comunității mileniste. În anul 1933 , Diugan Maria primește botezul în apă , fiind botezată de Varvari Ionică , conducătorul Bisericii Mileniste.

În anul 1935 familia Diugan revine la Cristești și de aici ia contactul cu credincioșii penticostali de la Dobric. Printre primii credincioși penticostali se află și Diugan Melian cu soția , Ladar Lazar și soția , Lupi Ioan s.a. Biserica a funcționat în perioada 1936-1942 în casa lui Diugan Ioan care a fost și conducătorul bisericii.

Pe la 1937 autoritățiile intervin pentru a interzice dreptul de a se închina și aduna la rugăciune , perioadă în care cei din conducerea acestei biserici , printre care și Diugan Maria au fost persecutați și ținuti în detenție o săptămână , după care au fost amendate familiile cu suma de 2000 lei , sumă considerabilă în acea vreme.

În anul 1938 , Diugan Ioan a suferit un accident la locul de muncă și a fost mutat disciplinar la Sânnicolaul Mare . În absența sa biserica a fost condusă de Ladar Lazar.

Între anii 1938-1942 , mai multe familii au împărtășit credința penticostală , printre care: Tătar Ana , Mureșan Gheroghe , Viregan Gheorghe , Pop Gheorghe , Stanciu Gheorghe , Stanciu Ioan și Motântan Andrei.

Între anii 1942-1945 biserica a fost mutată în casa lui Diugan Florica. În această perioadă a fost pastor Stanciu Ioan. Tot în acest timp a devenit penticostal și Boroș Anton, fiind ordinat ca diacon. Mai târziu ( 7 sept. 1974), împreună cu Pop Nicolae , slujba era oficiată de pastorii Stanciu Ioan și Mărcuș Gheorghe.

Între anii 1945-1953 biserica a fost mutată într-o casă luată în chirie , iar numărul acestor credincioși creștea mereu . Printre ei se numără: Moldovan Ioan , Repede Petru , Viregan Aurel , Pop Nicolae s.a.

În anul 1952 a început construcția casei de rugăciune , iar prin “strădania” fraților , în anul 1955 a fost inaugurată la Cristești , prima casă de rugăciune din județul Bistrița-Năsăud , clădire care se află și astăzi. Casa de rugăciune a fost construită pe grădina lui Lupu Ioan , care a dorit să doneze această grădină , întăbulată pe Comunitatea Penticostală Ciceu-Cristești , numărul 365.

După această perioadă, biserica a cunoscut mari împliniri spirituale , fiind botezați cu “Duhul Sfânt” aproape toți membrii bisericii , iar numărul credincioșilor creștea considerabil.

Între anii 1955-1960 Stanciu Ioan a fost alături de Rusu Ilișiu de la Negrilești în organizarea și coordonarea primei filiale regionale cu sediu la Ciceu-Cristești , care a funcționat o perioada sub numele “Fili”. Asociația religioasă Penticostală, filiala Cristești a fost mutată mai târziu la Cluj , în urma recunoașterii Cultului Penticostal , având ca supraveghetor pe Sima Ioan.

Între anii 1961-1979 au devenit penticostali un număr de 59 credincioși. Biserica s-a remarcat și prin constituirea unei orchestre , începând din anul 1970 , orchestră care există și astăzi , solicitată în multe biserici. Orchestra  l-a avut ca și conducător pe Tătar Ioan , apoi o perioadă mai mare de timp (15 ani) pe Știr Ioan, iar în prezent pe Pop Teofil.

De la ordinarea fratelui Stanciu Ioan , în 1948 , biserica a fost păstorită cu dăruire și devotament până în anul 1984 de către acesta , având de păstorit alături de biserica din Cristești , un număr de încă 14 biserici. În lucrarea sa a fost sprijinit de diaconii: Boroș Anton și Pop Nicolae. În anul 1948, Victor Oniga, absolvent al Seminarului Teologic Penticostal preia sectorul bisericilor conduse de Stanciu Ioan , acesta rămânând alături de Victor Oniga ca pastor local , până la trecerea lui din viață în anul 1997.

Anul 1989 a însemnat începutul unei noi perioade și pentru biserica penticostală  , anul cu o puternică influență  spirituală asupra credincioșilor și a mișcării religioase din comunitate , după ce Domnul a sfărâmat asuprirea comunistă care manifesta o opreliște deosebită în toate domeniile vieții oamenilor.

S-au deschis ușile libertății religioase , a libertății de exprimare  , a democrației  în viața materială , socială și politică , val care a influențat în bine pe copiii Domnului și în rău pe cei ce nu au înțeles și nu înțeleg voia lui Dumnezeu , că toți oamenii să vină la pocăință .

În anii care au urmat , biserica este păstorită de fratele Victor Oniga, sprijinit de prezbiterul Stanciu Ioan , de diaconii Boroș Anton și Pop Nicolae și de un comitet alcătuit din :  Sabo Gheorghe , Borodi Gheorghe , Tătar Gheorghe , Deneș Nicu și Știr Ioan.

Fratele păstor Oniga Victor primește slujba în conducerea județeană și din anul 1992 biserica este păstorită de fratele Victor Câmpean.

În acești ani ascultând Evanghelia Împărăției s-au întors la Domnul familii întregi din alte confesiuni religioase , mărturisind credința și pocăința în numele lui Isus Hristos alături de copii din familiile credincioșilor penticostali.

Lucrarea de evanghelizare având o deschidere deosebită din partea lui Dumnezeu , aproape în fiecare an s-au organizat botezuri în apă ( fie în biserică, fie în pârâul Țibleș)  ocazie cu care s-a vestit Cuvântul lui Dumnezeu și s-au mărturisit lucrările Lui.

În anul 2010 biserica are 135 de membrii botezați și peste 100 de copii și tineri.

Dumnezeu cheamă bărbați  în slujire în biserică din rândul celor care au crescut în credință din familiile de credincioși și din rândul bărbaților chemați la mântuire în această perioadă . Astfel sunt ordinați diaconi, frații: Pop Ghiță și Pop Teofil  și prezbiter fratele Pop Simion.

Fratele păstor Victor Câmpean își continuă lucrarea de slujire până în anul 2006 când slujba îi este încredințată fratelui Pop Simion care alături de frații din comitet : Mihuț Nicu , Deuș Ioan , Blaga Gheorghe  , Rus Victor  , Deneș Nicu  și de diaconii Pop Nicolae , Pop Ghiță și Pop Teofil își continuă lucrarea sub privirile Domnului.

Biserica fiind călăuzită de puterea Duhului Sfânt , scoate lucrători din rândurile bărbaților din adunare deși o parte pleacă și se stabilesc în Europa și țările de Nord și o parte dintre slujitori sunt chemați acasă: fratele prezbiter Stanciu Ioan și diaconul Boroș Anton.  De asemenea biserica are slujitori dintre frați și surori care au daruri ale Duhului Sfânt , Dumnezeu botează cu Duhul Sfânt și cheamă la mântuire suflete din cetate .

Tinerii sunt angrenați în lucrarea de laudă și sunt organizați într-o orchestră de mandoline și alte instrumente muzicale. Alături de cei tineri participă și frații mai în vârstă care doresc ca această lucrare să aibă propășire.  Orchestra a fost condusă de fratele Ioan Știr și în prezent este condusă de fratele diacon Pop Teofil.

Clădirea actuală a casei de rugăciune a suferit în cei 20 de ani , două modernizări  , lucrări care au fost susținute de familiile credincioșilor din adunare , de cei plecați în Diaspora și de oamenii de afaceri din cultul Penticostal  , Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică care și-au deschis inima pentru Dumnezeu.

Având încredințarea deplină că Dumnezeu prin Isus Hristos mântuitorul nostru și Duhul Sfânt care ne călăuzește , este cu noi , mulțumim pentru frații slujitori din comitetul județean , comitetul regional de la Cluj și a conducerii cultului de la București  care ne sprijinesc în lucrarea de evanghelizare pentru creșterea noastră spirituală.

Pe această cale aducem mulțumiri tuturor membrilor bisericii care sprijinesc lucrarea spirituală și administrativă și nădăjduim în răsplata celui ce este veșnic, Domnul nostru Isus Hristos.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.